četvrtak, 17. lipnja 2010.

Nova klasa: agroturistička ljevica

1970. novinar Tom Wolfe objavio je knjigu "Radical Chic & mau-Mauing The Flak Catchers" u kojoj se uglavnom zezao na račun Leonarda Bernsteina koji je 60ih godina priređivao partyje za crne Pantere i nije imao afro-američku poslugu nego bijelce, itd... Wolfe je nazvao te bogate (salonske) ljevičare Radical Chic jer ih je smatrao pomodnima i licemjerima (npr., ako L. Bernstein nije htio imati crnce za sluge jer je ljevičar, zašto je uopće htio imati sluge?). U Francuskoj ljude sličnog profila stavljaju u tzv. Gauche caviar ili kavijarsku ljevicu.
Kod nas baš i ne postoji neka tradicija bogatijih društveno osjetljivih osoba, ali se stvorila neka nova klasa (IMHO) neke više srednje klase koja se zgražava nad "seljačkom" ekstremnom desnicom, nad političarima općenito, nad ekipom iz Farmi, Red Carpeta, itd... Misli o jadnim opljačkanim radnicima, urbanizmu, itd... te se nakrkava svako toliko u "autentičnim" agroturizmima u koje dopaljuju sa svojim novim ili malo starijim limenim ljubimcima (ovisno koliko se smatra chic spika "mi ne trošimo na aute") ili dojašu na motorima (valjda Easy Rider spika), a mogu i na biciklu (u kombinaciji s autom). Zapale tu i tamo kakvu pljugicu, znaju gdje su dobra vina, a jeftina (iste kvalitete kao u punk shopu a.k.a. Euro Spin gdje koštaju 2 eura [znalci znaju]), znaju da je Motovun film festival za pravu ekipu a Pula film festival za stoku sitnog zuba, itd itd itd...
Eto, uz radical chic i gauche caviar dobili smo i mi našu autentičnu agroturističku ljevicu.

Broj komentara: 6:

  1. Hm. Jel to tvoje subjektivno opažanje ili si proveo neko objektivnije istraživanje na reprezentativnom uzorku? :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Aha, promaklo mi je ovo IMHO. Dakle, subjektivno opažanje. ;-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Fora, da, hm, ...ha, ha. Jedino šta je pola toga bezveze.
    Recimo zgražavanje nad političarima je u posljednje vrijeme upravo odlika niže klase (dok srednja nađe ideološku motivaciju za izlazak na izbore). Dalje, klasa koja "ne troši na aute" ne može biti srednja. Isto tako klasa koja gleda euro gore-dole za vino ne može biti srednja. Itd. itd.
    Za razliku od ekonomskih, kulturološke klasifikacije ovog tipa ne mogu biti ni znanstvene, ni korisne, ni uvjerljive.

    OdgovoriIzbriši
  4. Snafu, tebi je svaki komentar bez veze, nažalost.
    Ajmo sad po točkama. Znači ti tvrdiš da niže klase ne izlaze na izbore nego samo srednje i više klase??? Da srednje klase ne kukaju kako su jadni jer moraju plaćati, gle čuda, kreit za stan i auto, itd? I otkud ti to da niža klasa pljuje po političarima više od srednje? Iz neke ankete? Koje? Kako je uopće povezano izlazak na izbore i pljuvanje po političarima? Ljudi izađu da ne pobjedi Bandić, npr.
    Zašto klasa koja ne troši na aute, jer ih fobiva od firme na korištenje, ili se fura na neku fejk ekologiju ne može biti srednja ili viša neka klasa?
    Što se tiče vina, vjerojatno nisam bio razumljiv onima koji ne znaju situaciju. Oni troše 50 HRK na Cattunar, Kozlovich i pizde materine vina, ili uspiju nabaviti i za jeftinije jer idu kod proizvođača jer je baš cool (baš zato su radical chic/ gauche caviar/ agroturistička ljevica), a ista kvaliteta vina se nabavi u Eurospinu u Trstu (a.k.a. Punk shop) za najviše 2 eura. Furaju se na znalce. (Iako nema veze s onim što sam pisao bogati itekako gledaju na kunu dole - pogledaj samo ekipu koja je ili je bila u alter đirovima - bed mi je sad spominjati imena)
    I na kraju, jedan od rijetkih bullshittera (zapravo je OK) koji je baš radio i terenska istraživanja je bio Pierre Bourdieu koji je baš i pisao o kulturnom kapitalu (kuženje u vina, mjuzu, itd...) i ostalim kapitalima i njihovom međuutjecaju. Složio bi se da nije baš znanstven u striktnom smislu riječi, ali je dovoljno dobar za društvene znanosti i dosta se da po njemu interpretirati (iako brdo toga nije baš najbolje definirao) i prilično su korisne za razumijevanje klasa.
    Sve u svemu, ni radical chic, ni gauche caviar ni tartufari nisu znanstveni koncepti, ali su dovoljno dobri za okarakterizirati ljevičarsku snobovštinu.
    BTW, danas sam mislio osvrnuti se i na zadnji broj Zareza, pogotovo jedan bullshit članak o anarhizmu, ali sam skužio da bi trebao napisati cijeli traktat jer je kao da je izgeneriran bullshit generatorom.

    OdgovoriIzbriši
  5. Žao mi je da misliš da su moji komentari bezveze. Možda zato jer ne služe za uzajamno titranje jaja, kao neki drugi komentari ovdje.
    A nakon svega, meni je sve manje jasno o čemu ti ovdje pričaš... Da li postoji i srednjeklasna desnica? Šta oni piju i jedu? I da li postoji nižeklasna ljevica? Vole li možda oni Red Carpet i Farmu?

    OdgovoriIzbriši
  6. Snafu, tvoji komentari su losi jer imaju slabu logiku. To da ti nije jasno je prilicno vidljivo, o tome u slijedecem postu.
    Odgovori na sva tvoja pitanja: da.

    OdgovoriIzbriši

Pratitelji

Arhiva bloga