utorak, 29. studenoga 2016.

Amfetamini i psihopati

U zadnje vrijeme dosta tražim i čitam članke o mračnom trojstvu (narcizam, machiavellizam i psihopatija), čini mi se da je dosta prisutno u društvu zadnjih desetljeća. Moja je hipoteza da se radi o prirodnoj selekciji u zadnjih pedesetak godina, odnosno, da se na taj način povećao broj takvih ličnosti u društvu. Kao što se u Nizozemskoj na taj način povećala prosjećna visina populacije (ovdje je znanstveno), ali to sad nije tema. Nadam se da ću o toj selekciji psihopata više neki drugi put.
Nedavno sam saznao za eksperiment s konzumacijom amfetamina u psihopata (znanstveni članak) objavljenog još 2010. godine. Ukratko, kad se da psihopatima speed oni luče dopamin četiri puta više nego drugi ljudi bez tih karakteristika. Isto se događa kad im se obećaju pare. Povećava im se lučenje dopamina. Vjerojatno iz te velike ugode spremniji su nego drugi riskirati bilo što, upuštati se u kriminalne djelatnosti i slično. To objašnjava baš dosta toga.
Zanimljivo je i to da psihopati već po hodu mogu prepoznati koga mogu “očerupati”. Na kraju se i lakše izvlače iz problema. Pretpostavljam i da su takve osobe sklonije nekim subkulturama, ali i o tome nadam se neki drugi put više.

Nema komentara:

Objavi komentar

Pratitelji

Arhiva bloga