srijeda, 7. lipnja 2017.

Opasnosti sektaštva

Dobro se je insinuirala u Hrvatsku konzervativna revolucija iz SAD. Izgleda da im je najbolji način bio preko “slobodnog tržišta”, “slobode”, religije, anti-imigracijske histerije i slično. Nekad sam mislio da su libertarijanci neka vrsta modernizacije anarhističkih ideja, prvenstveno zbog Reason magazina i Penna & Tellera, ali radi se zapravo o utočištu psihopata svih vrsta, čudaka s manje psihopatskim tendencijama, teoretičarima zavjera, silovateljima… Postoji više facebook grupa od kojih su deklarativno neke komplementarne a druge su deklarativno sasvim oponirane. Kod njih, kao i kod naci ekstremne desnice, ne treba previše obraćati pažnju na to što govore, treba obraćati pažnju na to što rade, kako djeluju. Retorika je sve što imaju. Po mom mišljenju, kojeg neću sad ovdje duboko argumentirati, svi oni djeluju poprilično slično unatoč, kao, nepremostivim ideološkim preprekama. Zapravo, lakše ih je zamisliti kao neku vrstu preklapajućih setova. Često dijele mišljenje o zatvorenim granicama, o kultu Ayn Rand, o Muslimanima, o (kako ih pogrdno zovu) SJW, o nekim ključnim youtube libertarijanskim celebrityjima, itd… Nikad nisu baš svi elementi prisutni, ali elementi sektaštva su prisutni, ideje o nepogrešivosti, “objektivnosti” (pa se furaju na pseudo filozofiju “objektivizma”, koja nema nikakve veze), itd… Činjenice se prokrustovski malo navlače da znače jedno, pa drugo, kako u tom trenutku paše, pa tako ponekad i sami postaju SJW bez da to uvide (npr., kad je obrazovna reforma u pitanju).
Zanimljivo mi je bilo vidjeti tako na jednoj grupi šeranje posta Mila Yiannopoulosa sa snimkom navodno insceniranih i  odglumljenih muslimanskih demonstracija protiv terorizma. Da, je po njima su svi Muslimani teroristi.
Odmah se je šeralo:


Odmah mi je bilo čudno pa sam morao provjeriti na Snopes. I stvarno, radi se o viralnoj budalaštini. Čak je i Newsweek trebao objaviti reakciju ekipe sa CNN.
Inače osoba koja je šerala budalaštinu čak je zabrijala u climate change denial spiku. To sve skupa postaje lagana tin foil masovna histerija.

Nema komentara:

Objavi komentar

Pratitelji

Arhiva bloga