ponedjeljak, 19. veljače 2018.

Visina i intraseksualno natjecanje


U zadnjem broju znanstvenog časopisa Evolutionary Psychology izašao je članak o intraseksualnom natjecanju kod adolescenata i odraslih u odnosu na visinu (open access). Intraseksualno natjecanje je “borba između članova jednog spola za povećanje pristupa članovima drugog spola kao spolnih partnera”. Zanimljivost je u tome da je ta borba povezana s visinom, ali samo kod muškaraca. Naime, viši muškarci na skali intraseksulanog natjecanja imaju niže vrijednosti, odnosno, druge muškarce ne smatraju prijetnjom. Autori ovako postavljaju stvari:
“[...][T]aller individuals may perceive the interaction with other men as less challenging because they are dominant and more attractive than smaller men. Conversely, smaller men will perceive the interaction with same-sex individuals as more threatening, especially in a mating context since they are in disadvantage in competitive terms.”
Od ranije znamo da niži muškarci više primjećuju dominantnost drugih muškaraca, pogotovo viših, viši muškarci ne idu za time. Znamo i da su niži ljudi više paranoični (znanstveni članak), odnosno manje vjeruju drugim ljudima iz više manje gore navedenih razloga. Visina i inteligencija su također povezane. Da, inteligencija je malo više na strani viših. Iako u Cosmopolitanu ima jako dobrih argumenata za izbor nižih, 4% žena je s muškarcima nižima od sebe. Valjda su žene s višim muškarcima sretnije. Ima još nekih razlika.
O visokima znamo da češće prežive u ratovima, visoki roditelji imaju više muške djece, muški teenageri zarađuju više, viši muškarci su dominantniji u kontaktima s nižima, visina je povezana s klasnom pripadnošću te predsjednici SAD-a su obično viši ljudi.
Čini se da su Nizozemci narasli toliko jer su prosječno visoke žene ganjale visoke tipove (znanstveni članak), i ta se selekcija dogodila u jako kratkom vremenu (postoji i alternativna hipoteza).
Zanimljivost u članku o intraseksualnom natjecanju je da između žena nije ispalo takvo natjecanje. Kod muškaraca prolaze petite kao i visoke. Žene više šire glasine o drugim ženama, i rade savezništva, dakle, dosta posredno se natječu (zapravo, to sam primijetio i kod nekih manjih muških).
Na kraju, ne moramo gledati sve tako deterministički, ali na bazi saznanja mogao bi zaključiti da društvo u kakvom živimo favorizira lukavije, „pokvarenije“ ljude, koji su i paranoični (nije uvijek vezano za visinu). Od tud i povećana popularnost „psihopatskijih“ političkih opcija (na koje sam i ja nasjeo), ali o tome više uskoro.

Nema komentara:

Objavi komentar

Pratitelji

Arhiva bloga