četvrtak, 11. ožujka 2010.

Automobili u suprotnom smjeru

Zanimljiv je fenomen automobila koja idu u suprotnom smjeru po hrvatskim autocestama. Zašto se to događa? Po svemu sudeći te autoceste nisu lošije napravljene nego drugdje u Europi, no kako dolazi do toga da ljudi pogriješe toliko? Pa... lako! Naime, po hrvatskim autocestama nema prometa. One su, ajmo reći istinu, uglavnom politički izgrađeni, a zatim za turiste onih 1,5 mjeseci godišnje. Onih osam traka za ulazak u Zadar, Dalamtina, prema varaždinu, itd... su rađeni, ja bi rekao, da bi skupili glasove ekipe koja tamo živi. Da su svi oni Sv. Rokovi i ostali tuneli izgrađeni radi kolona turista (dakle za poboljšanje turističke usluge) je prilično glupo. Ti turisti dolaze iz nekih zapadnih zemalja gdje gusti promet, čekanje, gužvanje do doma je normalnost i svakodnevica. Nije njima nikakva novost i tlaka čekanje na nekoj vrućini (odnosno, ne veća od uobičajenog). Zapravo, vjerujem da bi mnogi htjeli da je to još "iskonski", "netaknuto", a ne da su autoputovi kao u civiliziranom svijetu.
OK, ne mora značiti da je odmah prva misao bila ta da se pokrade brdo para i da se dignu glasovi iz svih zapuštenih mjesta. Vjerojatno su mislili da će bar dva europska koridora prolaziti kroz Hrvatsku. Ono, transport robe na gumi, što bi opravdalo gradnju i doniejlo zaradu u Hrvatsku. No to se nije dogodilo. Turci idu do Trsta trajektima još otkad se prekinuo cestovni promet zbog balkanskih ratova, zaobišli su onaj jedan ne znam koji koridor s Bugarskom, itd...
Ljudima iz krajeva do kojih su autoputovi stigli vjerojatno moraju još raditi na promjeni kulture da bi i sami počeli koristiti ih, turisti neće dolaziti prije svibnja i kasnije od rujna, a nikako masovno prije polovice lipnja i polovice kolovoza, business se neće naglo povećati, ni proizvodnja u tim krajevima da će konvoji kamiona odnositi robu prema zapadnoj europi... Tako da je sve to bilo veliko bacanje para.
Dok se ne bude promijenilo stanje u privredi, kulturi putovanja i kretanja, itd... često ćemo slušati o autima u suprotnom smjeru.
BTW, na ipsilonu po zimi je lakše sudariti se s jelenom nego autom, čak se ni ne nailazi na automobile...

Nema komentara:

Objavi komentar

Pratitelji

Arhiva bloga