petak, 19. ožujka 2010.

Navijači i obrana

Već nekoliko godina nema obaveznog služenja vojnog roka, sada služe ljudi za plaću, a protiv toga je i Machiavelli pisao. Velika je vjerojatnost da neće biti nikakvih sukoba najmanje deset godina, ali u slučaju da bude nešto na koga bi se moglo računati?
Moja je hipoteza da su navijačke skupine zapravo vojska u pričuvi. Naime, u takvim skupinama mladi se uče solidarnosti, požrtvovnosti, altruizmu i imaju drill za hrabrost. Sve su to karakteristike koje je trebala vojska usaditi u mladiće otkad postoji obavezno služenje vojnog roka (negdje od Napoleona, iako je u nekim zemljama i prije postojalo). Ove moderne plaćeničke vojske ne bi u svakom slučaju požrtvovno branile pozicije (u Austriji [ovdje spot] su većina djeca imigranata koja ne mogu naći bolji i sigurniji posao), a po američkom generalu Johnu Sheehanu ni homoseksualci ne brane dobro civile (malo vjerojatno, ali ajde, i Aleksandar veliki je to zabranjivao trupama).
Znači, ovdje pišem bez ikakvog vrjednosnog suda, nema veze pacifizam/ militarizam, nego čisto hipoteza o stanju na terenu. Moguće je da se i iz tog razloga troši toliko svaki vikend na osiguranje putovanja navijača. Sjetimo se samo da su navijači odmah stali na frontove, od utakmice Dinamo-Zvezda, do svih frontova. I  s druge strane Arkan je bio vođa navijača.

Nema komentara:

Objavi komentar

Pratitelji

Arhiva bloga